donderdag 25 juni 2015

Regen (sonnet)

hij wast zich in een bad van misschien nog geen meter breed
behendig slaagt hij er in zich schoon te sproeien
het omhoog houden van de douchekop gaat hem weliswaar vermoeien
maar als hij zich weer aankleed is dat het eerste wat hij vergeet


zijn haren zijn nog nat nu, zo kan hij niet naar buiten
de moed zakt hem in de schoenen, de onverschillige wind is kil
eind juni hoeft er niks, alleen de zon is wat hij wil
de regen houdt hem tegen, maar de winkel zal gaan sluiten

misschien heeft hij zich verbeeld dat er een paraplu stond in de gang
vol walging ziet hij daarin het bewijs dat god niet bestaat
maar dat en dat het regent is nu van generlei belang

hij was van plan te kopen een krop sla en een tomaat
de fles shampoo in zijn hand was een impulsaankoop, is hij bang
hij zeept zijn haren in voor hij door de regen weer naar huis gaat

Zijn alle West-Vlamingen luidruchtig?

“Mijn huisgenoot is een West-Vlaming. Als die telefoneert roept die zo luid dat ik alles wat hij zegt tot op de bovenverdieping kan horen. Ik lag ziek in bed toen ik hem weer heel luid hoorde bellen, ik had geen oordoppen in mijn buurt dus ben ik naar de wc gekropen en heb ik wc-papier in mijn oren gepropt, dat werkte heel goed. Alle West-Vlamingen roepen kei luid.”

Licht geërgerd vraag ik mij af waar hij het over heeft. Alle West-Vlaming...en roepen kei luid? Daar heb ik nog nooit iets van gemerkt. Net als andere mensen praten West-Vlamingen volgens mij op een min of meer normaal volume. Alle West-Vlamingen, dat zijn meer dan 1 miljoen mensen. Het lijkt mij uitgesloten dat die allemaal heel luid roepen als ze telefoneren. Dit zeg ik allemaal niet tegen mijn vriend. Hij is onvermurwbaar, alle West-Vlamingen roepen kei luid aan de telefoon, West-Vlamingen zijn luidruchtige mensen.

Ik ken nochtans stille West-Vlamingen, zeer rustige mensen. Wat moet ik doen, die mensen aan mijn vriend voorstellen ten bewijze dat niet alle West-Vlamingen kei luid zijn? Zijn onvermurwbaarheid irriteert mij. Waar heeft hij het over? Waarom is dit voor hem zo belangrijk?
Bedoelt hij misschien dat veel West-Vlamingen belang lijken te hechten aan hun West-Vlaamsheid? Dat zij met streekgenoten vol overgave hun dialecten bezigen? Dat zij in tegenstelling tot mensen uit de provincie Vlaams-Brabant een soort ‘community gevoel’ hebben? En is dat eigenlijk wel zo?

Mijn vriend is een jongen die veel interessante dingen te zeggen heeft en met wie ik goed kan praten, maar soms spreek ik hem niet tegen, gewoon omdat het geen zin heeft. Hij heeft zijn conclusie gemaakt en die kan niet meer worden betwist.
“Jamaar, toch niet álle West-Vlamingen zijn heel luidruchtig? Dat kan toch niet?”
“Jawel, ge moet daar maar eens op letten.”
Discussie gesloten.

Vreemd.