maandag 9 januari 2012

Missing: Tine

Lieve Tine Brutsaert,
Lieve eventjes vermiste en helaas levenloos teruggevonden Tine,

Ik kende je niet. Woonde niet in jouw stad. Had je nooit op tv gezien, of ergens anders. Ik miste je hoegenaamd niet. Maar sinds je verdween kende ik je wel. Want toen je verdween kwam je wél op tv, was je wél in mijn stad, leerde ik je kennen en miste ik je.

(Heb je nog geweten dat duizenden mensen je plotseling kenden, Tine? Dat ze bezorgd om je waren? Vast niet.)

Ik leerde je kennen op een nieuwssite. Mijn kennismaking met jou was er eerlijk gezegd een onbewuste. Ik bedoel: als men me had gevraagd naar je naam, ik had 'm wel ongeveer geweten maar niet helemaal precies. En hetzelfde gold voor de foto waarvan je Missingbericht vergezeld ging. Ik zag je gezicht tot voor kort niet helder voor me en dat spijt me.

Nee, tot voor een uur geleden kon ik me je gezicht niet helder voor de geest halen. Tot voor een uur geleden toen ik een A4 van jou aan een muur in mijn stad zag hangen. Missing, terwijl je al gevonden was. Treurig. Ik trok je zachtjes van de muur en stopte je in m'n jaszak. Ik dekte je warm toe en wilde er voor je zijn. Maar ik wist ook, ik was te laat.

Je lijkt me een innemend meisje, Tine, als ik je hier zo op mijn bed zie liggen. Je foto laat een stuk van je tanden bloot, je hebt een goeiig gezicht. Niet ongelukkig, nee, dat zou ik nooit vermoeden. Maar wat is er dan met je gebeurd?

Je werd voor het laatst gezien in de namiddag van 2 januari, je kwam van de dokter. Voor een onbekende is dat het enige mogelijke teken aan de wand. Want op basis van de beschrijving van de kleren die je droeg, zou geen mens iets vermoeden. Je droeg mooie bruine botten en een ring.

Je foto zorgt ervoor dat ik alsnog persoonlijk word aangegrepen door je dood. Goedaardige meisjes mogen niet dood, er moet altijd iemand voor hen zijn, om hen in te stoppen en hen een knuffel te geven.
Ik mag er niet aan denken dat er niemand voor je was.

Het ga je goed, Tine.
Je zal nooit voor niets gestorven zijn.

Veel liefs,

Ali

4 opmerkingen:

Alexander zei

Hallo iedereen,

Bedankt dat jullie dit tekstje lezen. Hopelijk vinden jullie het mooi en hebben jullie er iets aan.

Ik wil nog zeggen dat ik dit in de eerste plaats geschreven heb naar aanleiding van het gegeven dat er de laatste tijd opvallend veel jonge mensen uit het leven stappen, ongelukkig of overstresst zijn, professionele hulp zoeken of geen mensen meer hebben bij wie ze hun verhaal kunnen doen. Er verschijnen hierover bijna wekelijks artikels in de media.

Dit alles is verontrustend en er moet aandacht aan besteed worden zodat dergelijke situaties zich in de toekomst minder voordoen.
Ook het verhaal van Waldo, de student uit Kortrijk die in Oostenrijk werd teruggevonden, heeft mij hierbij doen stilstaan.

Groet,

pascal digital zei

Alexander, je tekst over het verdwenen meisje is mooi. Hij ontroert me. Je postscriptum is zeer terecht. Ik deel je bezorgdheid.

Alexander zei

Hallo,

Enkele mensen hebben me vriendschapsverzoeken gestuurd op Facebook. Dat is oké, maar ik heb eigenlijk niet de gewoonte om mensen die ik niet persoonlijk ken tot mijn Facebook toe te laten.

Iedereen die dat wil kan mij mailen op alexander.d.cornet@gmail.com

Bedankt voor jullie begrip.

Anoniem zei

blijven wordt teruggaan
naar plaatsen die veranderd zijn,

kloppen op het raam,
turen in beweegloosheid
en wachten

tot de buurman binnenkomt en zegt
dat ze weg is zonder ons,

onbeschrijflijk blijven
in elkaars stilte
aan beide kanten van het glas,

hoe je mijn hand nam,
en ik betaalde