dinsdag 25 oktober 2011

Slecht flirten voor dummies

"Je zit alleen aan de toog in een café. Enkele krukken verder zit een meisje dat voor de jonge Carla Bruni zou kunnen doorgaan. Ook zij is alleen, maar ze zit dichter bij twee mannen die aan de andere kant van de toog in een gesprek verwikkeld zijn, dan bij jou. Af en toe kijkt een van de mannen over zijn schouder naar het meisje. Wat doe je om als eerste haar aandacht te trekken en hoe knoop je een gesprek aan?"

Ik heb theoretisch examen flirten en ik heb niet gestudeerd. In de les had ik ook al niet heel goed opgelet en nu zit ik met zenuwen. Ik herinner me natuurlijk dat er niet één zaligmakende strategie is om contact te maken, maar de best bevonden manieren om iemand van het andere geslacht te benaderen, daar kan ik nu ook even niet op komen. Daarom schrijf ik maar een aantal klassieke manieren op waarmee succes vaker niét dan wél gegarandeerd is. We zullen dan wel zien waar het schip strandt.

1. Nog een drankje bestellen en vragen wat zij drinkt? Niet slecht, want je speelt op safe. Zelfs als ze bedankt voor het aanbod is er eigenlijk niks aan de hand. Je maakt contact maar dringt je niet noodzakelijk op. Vanaf hier kan je dan ook doorgaan, tenzij zij aangeeft dat ze daar geen zin in heeft. Als ze niet antwoordt op je vraag waarom ze niet wil praten, laat je het maar zo. Wees nooit te voortvarend, dat komt bedreigend over.

2. Een kruk opschuiven en vragen waarom ze alleen is? Kan bemoeierig en/of intimiderend overkomen. Als je geluk hebt begint ze toch te praten. In dat geval is het belangrijk om goed te luisteren naar haar reden(en) om alleen op café te gaan en van daaruit verder te gaan. Het kan ook dat ze de bal terugkaatst en vraagt waarom je zelf alleen bent. In dat geval moet je absoluut een gevat antwoord klaar hebben. Probeer altijd positief te blijven, zelfs wanneer je daar zit omdat je eenzaam of gedeprimeerd, of op een andere manier hopeloos bent. Mensen die je niet kennen knappen af op een depressieveling. Als je je echt niet goed voelt, is het ook geen goed idee om te proberen contact te maken.

3. Een grapje als ijsbreker? Bijzonder riskant. Iets als: "Als jij Carla Bruni bent, mag ik dan Nicolas Sarkozy zijn?" is bijvoorbeeld instant zelfmoord. Onaangekondigd met een grap komen loopt maar zelden goed af. In het slechtste geval heeft ze je niet verstaan en vraagt ze je om het nog eens te herhalen. Ook kan ze het verkeerd begrijpen en je vragen om je te verduidelijken. Onthoud in deze context dan ook altijd dat het grapje dat jij spitsvondig vindt, niet noodzakelijk zo wordt geïnterpreteerd. De kans is groot dat je een raar figuur slaat en je kansen op succes onmiddellijk als sneeuw voor de zon ziet smelten.

4. De dooddoener: 'Ken ik jou van ergens?' is in deze situatie totaal not done. Vooral dan wanneer je al een aantal minuten samen aan de toog zit en in al die tijd niks gezegd hebt. In dezelfde categorie maar net dat ietsje minder fout: knipogen.

5. Een gesprek proberen aan te knopen met de barman en haar er proberen bij te betrekken? Beter niet, want redelijk doorzichtig. Overigens kan zo'n gesprek heel snel stilvallen en dan kom je in zogenaamde 'awkward silences' terecht, ook met de barman. Kan behoorlijk genant aflopen. Waarover moet dat gesprek overigens gaan? Eventueel over de muziek in het café of een andere halve evidentie, maar let er toch heel goed mee op.

+. Ten slotte moet je ten allen tijde beseffen dat wat je zegt ondergeschikt is aan hoe je het zegt, wanneer je het zegt en waarom je het zegt. Belangrijker dan een goeie openingszin zijn dus een frisse look, zelfvertrouwen, een vaste stem en blijk geven van het feit dat je perfect weet waar je mee bezig bent. Probeer ook te screenen waar zij zin in heeft, stel haar op haar gemak en dring haar zeker niks op. Dat maakt een egocentrische indruk.

En laat voor het overige de omstandigheden en het toeval hun werk maar doen. Teveel plannen en nadenken over hoe je het gaat aanpakken is ook niet goed. Het fnuikt de spontaniteit.

Succes!

Wow, dit is bijna een verhandeling geworden. Hopelijk is het niet totaal tevergeefs geweest en geeft de prof mij dan maar punten voor de moeite..
Die 'succes' staat daar trouwens best stom, maar de prof zal er de humor wel van inzien zeker? Fingers crossed.

Geen opmerkingen: