zondag 5 oktober 2008

Gerichter gaan stáán

Alexander said...
Ik was daar ook en nu u er over begint, herinnert u me eraan dat ik daarbinnen enkele woorden sprak die ik op mijn blog wil neerschrijven. Thanks.

oktober 05, 2008 11:25 PM


Een reactie op deze post van de Onderhond. U hoeft zelfs zijn concertverslag niet te lezen om mij in volgende alinea's te begrijpen, geloof ik, maar doet u het toch maar, hij schrijft het altijd zo mooi neer.

Ik was ook op dat concert in het STUK, ook voor Adem. Een vriend had mij op sleeptouw genomen, ik plande er geen bal aan te vinden. Ik kwam M. tegen en tegen hem zei ik hetzelfde: "ik zal er wel geen bal aan vinden". Dat Japanse voorprogramma stond weer o zo verantwoord in de folder te prijken, maar wat we ervan konden verwachten.. Rubbish dus.

Meteen voelde ik me groeien. Ik was geen deel van het publiek in die zaal, ik was een X-factorjurylid dat op dertig seconden zou beslissen of die Japanse laptopseut van een Moskitoo hot was, dan wel not. En dat ik mij meteen in die rol wentelde zal er wel mee te maken hebben gehad dat ik in feite meteen wist dat ik het geweldig not zou gaan vinden, al was het maar uit goesting.

Rubbish dus, en ik was een van die mensen die begon te kakelen. Ik stelde me luidop volgende pertinente vraag: "waarom de inspanning doen om hier in stilte te stáán voor een nietszeggende performance die me andermaal niet zal bijblijven?" Geen zin had ik daarin en geen moment dacht ik nog überhaupt die Adem af te wachten, waarvan ik nochtans het best te pruimen "Homesongs" bezit. Ik had beslist dat deze concertavond een maat voor niets zou zijn, dat hij dan ook zo begon was al wat ik moest weten.

Minder nog dan nu zal ik in de toekomst blijven staan tijdens concerten waar ik te weinig aan vind, naar mijn aanvoelen. Óf ik zal het goed vinden, als in "aah, goed optreden", óf ik zal weggaan. Zelfs mijn geliefde Pukkelpop, zoals ik dat dit jaar ervoer, zou ik dan enkel nog pro forma bijwonen, of - zou ik echt? - helemaal niet. Enkel lang op voorhand geplande concerten van weluitgekozen groepen zullen dan nog in mijn agenda prijken.

Want de moeite doen om stil te stáán voor een matig optreden? Niet langer met mij.

1 opmerking:

Geert Simonis zei

Als de kwestie al langer aansleept, kan ik heel goed begrijpen dat Stukstart de druppel was die de etc. etc. etc.
Anderzijds was het wel een gratis optreden. Of bent u vermogend genoeg om dar geen rekening mee te houden?