dinsdag 15 juli 2008

Een stinkzwam kruipt in je kleren

Servais Verherstraeten. Hij heeft geen mooie naam en hij heeft geen mooie kop.In "Ter Zake" zag de man eruit en gedroeg hij zich alsof hij zich verkeerdelijk bij CD&V had aangesloten en eigenlijk "een VB'ke kwam doen". Nu ja, dat krijg je zeker als je met je partij al een jaar op een opportunistisch-rechtse golf inzet en daar nu andermaal een politiek fiasco voor in ruil krijgt?

Alles, maar dan ook alles, is begonnen bij de Vlaamse verzuring die 'de Vlaming' is ingegeven door zijn ontembare kneuterigheid en zijn underdoggevoelens. Daaruit kon het Vlaams Belang ontspruiten als een stinkzwam en werd het meer dan levensvatbaar. Langzaam maar zeker raakte dat Belang (Blok) ingeburgerd, werd dat iets gewoons, en begon dat zélf deel uit te maken van het establishment, zodat we nu op het punt gekomen zijn waarop het impliciet de lakens uitdeelt.

Am I wrong? Ik verklaar dat zo: bij de verkiezingen van 2007 voer doodgeverfde favoriet CD&V een verdacht rechste koers en dat wel om de 'verzuurde Vlaming' te pleasen (om VB'ertjes terug te winnen?). CD&V boekte een klinkende overwinning met haar rechtse programma en het kon niet anders of andere klassieke Vlaamse partijen smokkelden zelf ook een paar van die zure elementjes hun programma binnen. In Vlaanderen werd wat centrum was plots een eind naar rechts opgeschoven, en al wat links en zotter was werd meer dan ooit bestudeerd als ging het om een nieuwe indianenstam ergens op de grens van Peru met Brazilië.

Maar in Wallonië had zulk proces natuurlijk nooit plaatsgehad en toen er federale beslissingen moesten genomen worden, bleken die Vlaamse onderhandelaars plots met de nieuwe indianenstam in kwestie aan tafel te zitten. De exoten spraken een andere taal, maar hadden niet de scrupules zich te verzetten tegen die exploiteurs die hun gebied kwamen ontbossen. Gevolg: ontzetting! Alarm! Geen Vlaming die bedacht dat die Walen weleens naar de juiste dokter zouden kunnen gaan, en zijzelf naar de verkeerde.

Samengevat: 'de Vlaming' is verzuurd, 'de Waal' wil daar niks mee te maken hebben. Zolang hij echter zijn sociaal-economische situatie niet op een rijtje heeft, blijft hij de Vlaming als gulle suikeroom nodig hebben. Het is een spel, het is een theater, en ze krijgen er al een jaar geen genoeg van, maar intussen ontploffen de bolleten van het klassieke establishment en groeien er nieuwe stinkzwammen voor in de plaats (naast die al voornoemde exploot).

Blijkt dus dat Lijst Dedecker aan populariteit wint bij jongeren omdat het vindt dat je zo snel moet kunnen rijden als je wilt. En hoewel het weer een tijd geleden lijkt dat er nog een opiniepeiling over de politieke verhoudingen in Vlaanderen verscheen, lijkt de kans me reëel dat Vlaams Belang daarin een score haalt die begint met een drie, als in dertig. Een analyst zal daarop besluiten dat de partij nu aan haar plafond zit, maar ene B. Valkeniers zal zijn troepen on screen in de ogen kijken en stellen dat 'hun' Vlaams Belang opnieuw een oorlog heeft gewonnen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Je analyse zegt perfect wat ik denk, alleen in veel mooiere woorden.

Wasn't it Jesus who said it? It's a sad sad planet.

Anoniem zei

Ik zoek de oorzaak nog iets dieper. Die Vlaamse verzuring, zoals jij het noemt, is eerder een gevolg dan oorzaak. Er is ook niet echt verzuring denk ik. Eerder een overdaad aan anti-politiek en "wij" en "zij"-retoriek. Soit, ik wil daar eens iets over bloggen want deze comment zou te lang worden :).