zondag 11 februari 2018

1,7

‘Vandaag zijn er in België bijna vier volwassenen (18 tot 66 jaar) voor elke 67-plusser. Tegen 2060 staan er nog maar 2,5 volwassenen in voor één Belg boven de 67.’ (uit het artikel ‘”Godzijdank krijgen vrouwen minder kinderen”’ in De Standaard van 6 januari 2018)
2,5 volwassenen voor één bejaarde. Wooow. Hoe zal dát er uitzien? Eventjes was ik in paniek, toen ik dat las, omdat ik als dertiger helemaal niet wil wonen in een land vol oude mensen, tot ik me natuurlijk bedacht dat ik in 2060 zelf al 73 ben.
73. Ik kan me er niks bij voorstellen. En dat ik dan bijna uitsluitend mensen van diezelfde leeftijd rond mij zal zien. Ik neem aan dat ik verzorgd zal worden door goedkope werkkrachten uit Afrikaanse of Arabische landen. Misschien zullen matig geïntegreerde vluchtelingen van de zesde generatie mijn pampers verversen. Of hebben de robots die klusjes tegen dan van de mens overgenomen? Goh, nu heb ik meteen zin om eventjes naar 2060 door te flitsen.
In 2060 zullen er tevens 7,4 miljoen Vlamingen zijn. Dat zijn er 900.000 meer dan op dit moment. Waar gaan we die allemaal parkeren? Parkeren als in: huisvesten. Maar ook letterlijk: waar gaan die mensen in godsnaam een parkeerplaats vinden? Dat is nu al zo moeilijk!
In 2100 - ik ben dan 113 jaar - zullen we met 11 miljard zijn op de aarde. Miljarden mondmaskertjes stel ik me daarbij voor. Om natuur te zien, zullen we dan naar de zoo moeten, zegt de huidige Vlaamse Bouwmeester. In de publieke ruimte te Vlaanderen zal geen natuur meer te vinden zijn. Ik hoop dat ik het toch zeker tot 2070 uitzing om daar nog iets van mee te krijgen.
Een Vlaamse vrouw krijgt tegenwoordig gemiddeld 1,7 kinderen. Het gemiddeld aantal bedrijfswagens dat een vrouw krijgt ligt waarschijnlijk iets minder hoog, maar daarvan ken ik de cijfers niet.
Gemiddeld 1,7 kinderen, da’s niet slecht, maar dat cijfer moet nog omlaag. Zelf stel ik in dat verband voor dat mensen die kinderloos blijven een maandelijkse premie krijgen van minimum 500 euro. Daar zou ik dan iets leuks mee kunnen doen. Misschien zal het in de toekomst een bom geld gaan kosten om een boswandeling te kunnen maken. Dan kan ik die 500 euro dus goed gebruiken.
De zoon van de Vlaamse Bouwmeester wil geen kinderen “omdat het zo slecht gaat met de wereld”. Hoezo, slecht? Qua milieuvervuiling en overbevolking, misschien? Geen antwoord daarop in het artikel. Persoonlijk wil ik geen kinderen omdat ik bang ben voor zoveel verantwoordelijkheid en omdat ik veel te graag het soort leven leid dat ik nu leid. Mijn leven staat immers helemaal in het teken van mezelf en niet in dat van een om een K3-brooddoos jengelende kleuter.
Het gemiddeld aantal kinderen per vrouw ligt in het Afrikaanse land Niger overigens niet op 1,7 maar op een duizelingwekkende 7,4, of zelfs op 7,6. Uit onderzoek blijkt dat Nigerese vrouwen graag nog meer kinderen zouden willen. Negen, bijvoorbeeld. Of elf (zodat ze een voetbalploeg kunnen opstellen). Te weten dat de regio rond Niger (Libië, e.a., de ‘vluchtelingenroute’) niet de meest veilige is, mogen we ons, volgens mij, aan Nigerezen verwachten in Europa. Tot nu zijn er daar bij mijn weten niet veel van bij ons. Maar dat gaat dus veranderen. Tegen 2070 zijn er evenveel Nigerezen in Europa als er Belgen zijn. Dat ik het u zeg.
Spannende tijden, kortom. Dat ik u dát ook zeg.

Geen opmerkingen: