woensdag 11 november 2015

Ali met de pet zoekt Ali met de pet

Als K3 het kan, dan ik ook, flitste het door mijn hoofd toen Josje, Karen en Kristel in maart aankondigden dat zij bij K3 het stokje zouden doorgeven aan drie andere kleurterheldinnen. Het idee rijpte al langer in mijn hoofd maar ik had nog net dat extra duwtje nodig om ook echt door te zetten.

Dit is voor mij een erg bijzondere en emotionele mededeling
Eind dit jaar stap ik uit Ali met de pet.

Na bijna 29 jaar is voor mij de tijd gekomen om het Ali met de pet-hoofdstuk in mijn leven af te sluiten. Het was een helse trip (een emotionele rollercoaster, een tsunami van emoties, enz) en ik heb het al die jaren naar mijn volledige mogelijkheden gedaan, maar nu ben ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ali met de pet wordt voortgezet door de persoon die als winnaar uit de door Ann Lemmens en VJ Sean gepresenteerde talentenjacht 'Ali zoekt Ali' op vtm zal komen. Behalve ikzelf en mijn moeder zullen ook beroepsjurylid Koen Wauters en it-girl Joy Anna Thielemans in de jury zetelen.

Kandidaten zullen eerst tijdens audities een 'impressie' van Ali met de pet moeten geven. Dit is een vrije performance en gegadigden kunnen hier creatief mee aan de slag gaan. Uit die audities worden twintig kandidaten weerhouden die verder begeleid zullen worden door de juryleden. (We zijn afgelopen maandag met de audities begonnen en ik heb nu al genoeg materiaal om een bloopercompilatie te kunnen samenstellen. Hilarisch hoe sommige mensen menen Ali met de pet te kunnen invullen. Bijvoorbeeld iemand die een blikje Nestea helemaal leegdronk. Stel je voor. Ali met de pet drinkt nóóit Nestea, enkel Lipton Ice Tea. Of nog: iemand die met een polsbandje van Rock Werchter gedurende een minuut met zijn handen in zijn broekzakken stond. Ik sta inderdaad heel vaak met mijn handen in mijn broekzakken, maar een polsbandje van Rock Werchter, what the f***?)

Enkele domeinen waarop na de eerste schifting met de geselecteerden zal worden geoefend zijn:
- 'de bullshitfactor': de nieuwe Ali met de pet moet veel zever kunnen uitkramen. (In dit kader zullen o.a. een aantal Vlaamse politici 'zevercursussen' geven aan de kandidaten.)
- de N-VA uitzeiken: een echte Ali met de pet heeft de pest aan Bart De Wever en zijn slippendragers. (Hier zullen wellicht al heel wat kandidaten door de mand vallen.)
- de epilepsieaanval: Ali met de pet zou zichzelf niet zijn zonder de sporadische epilepsieaanval. (Dat heb je of dat heb je niet. Dat is een vaardigheid waar je moeilijk op kan trainen. Natuurlijk zal de nieuwe Ali met de pet in zijn verdere carrière aangepaste medicatie krijgen.)
- redactie/taalgevoel: de kandidaten zullen uit een moeilijke tekst met veel vervelende werkwoorden álle dt-fouten moeten halen. Wie niet foutloos blijft valt af. (Bij het beoordelen van deze proef zal ik genadeloos zijn. Ali met de pet maakt geen dt-fouten.)
- ‘de wereldkaart’: Ali met de pet moet China kunnen aanduiden op een blinde kaart. (Dit wordt naar alle verwachting een van de zwaarste proeven.)

En zo zijn er nog wel een aantal moeilijkheden waarmee kandidaten geconfronteerd zullen worden. Ik ga ze nog niet allemaal verklappen, want dan hoeft u vanaf eind januari niet meer naar de dertiendelige talentenjacht te kijken.

Wat ik zelf ga doen nu ik mijn Ali met de pet-periode afsluit, staat nog niet vast. De persoon achter Bart De Wever liet weten dat hij het beu is om BDW te zijn (die mens doet dat al 45(!) jaar, stel u voor), maar ik heb nog niet beslist of ik het van hem wil overnemen. Het is niet meteen een menselijke promotie (eerder een degradatie) en het lijkt me psychisch héél zwaar om Bart De Wever te zijn. En stel dat ik van BDW een gelukkiger, minder cynisch en agressief, personage zou maken, dan pleeg ik politieke zelfmoord en verlies ik alle belangstelling...

Soit, dat zijn eventuele plannen voor de toekomst. Eerst maar eens een geschikte kandidaat vinden die Ali met de pet kan overnemen.

Inschrijven voor de audities van ‘Ali zoekt Ali’ kan nog tot 1 december.
Waag uw kans en word de nieuwe Ali met de pet. Het is een ervaring als geen ander.
(Mensen met een auto en/of een kind(erwens) kunnen zich trouwens de moeite besparen. Dank.)

Geen opmerkingen: