vrijdag 23 juli 2010

De dodelijke val van een vriend

Vanop een bank op het Ladeuzeplein kijk ik naar de universiteitsbibliotheek links van mij. De nepgouden staaf die doormidden brak op de 'avond van het drama' is nog steeds niet hersteld, als ze al hersteld wordt. Misschien moet deze verminking van de bibliotheek als een soort eresaluut aan de 'ongelukkige' worden gezien.

Vanop mijn bank zie ik pas echt goed hoe hoog die gebroken staaf daar hangt. Twintig meter hoog, heb ik horen zeggen. Het was helemaal krankjorum om daar naartoe te klimmen, compleet getikt en onverantwoord. De ongelukkige was dan ook op slag dood - dit moet een pleonasme zijn.

"Hij was niet aan zijn proefstuk toe," heette het daags nadien in de kranten. Hij had ook het stadhuis al beklommen en was daar toen wonderwel zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Over de doden niets dan goeds, er lagen weken later nog rouwkransen aan de universiteitsbibliotheek, er hingen posters van zijn favoriete reggae-artiesten. Maar mocht hij nog onder ons zijn, ik had hem graag zien 'hangen' voor vandalisme en de beschadiging van historische gebouwen.

Ach, tegenwoordig kan blijkbaar alles op een zatte avond. Hij zegt de universiteitsbibliotheek te gaan beklimmen, niemand maakt bezwaar, camera's worden bovengehaald, dit wordt Facebook-materiaal. Dat wat hij doet, onbeveiligd een loodrecht gebouw beklimmen tot wel twintig meter hoog, levensgevaarlijk is, dat hij zijn leven in de waagschaal legt, wordt daarbij blijkbaar vergeten. Wat is een leven waard als je aan alles een leuk filmpje overhoudt?

Iemand had moeten protesteren. Moeten weggaan en roepen: "Hier blijf ik niet naar kijken! Jullie zijn gek als jullie hier naar blijven kijken. Wat hij gaat doen loopt één op de twee verkeerd af." Iemand had categoriek naar huis moeten gaan, maar die iemand had wellicht nuchter moeten zijn en het was een zatte avond.

Hij is dood. Wellicht hebben ze hem zien vallen of anders waren ze verstrooid en lag hij al dood op de grond toen ze opkeken. Zou hij gegild hebben en/of zouden zijn vrienden gegild hebben, in een flits beseffend waar ze fuckin' mee bezig waren? Zouden ze er eigenlijk iets uit geleerd hebben?

Ik heb er geen filmpje van op Facebook gezien en ik denk ook dat er op YouTube geen filmpje te vinden zal zijn. Beeld je in: de dodelijke val van een vriend op internet gooien.

Ik sta nog steeds verstomd naar die staaf te kijken elke keer ik daar passeer. Ik kan niet geloven dat niemand hem heeft tegengehouden. "Hij was niet tegen te houden" heb ik horen zeggen.

En ook zijn er mensen die zijn daad niet in de eerste plaats volledig krankzinnig vinden, neen, zij zeggen dat hij een goede klimmer was en dat hij wist waar hij aan begon. Eén van hen heeft mij precies getoond hoe je tot aan die staaf kon klimmen. "Iemand die goed kan klimmen loopt geen enkel gevaar," zoiets zei hij. Ik zei dat hij gek was om zoiets te zeggen. Onbeveiligd op twintig meter boven de grond.

Hij is dood en al bij al blijkt het een fait divers. Zouden alle filmpjes van die avond al gewist zijn?

Geen opmerkingen: