zaterdag 3 juli 2010

Ja natuurlijk lukt dat binnen de maand, of neen, dat lukt in geen honderd jaar

Mediapercipiëring is alles. Toen Bart De Wever aan zijn informatie-opdracht - jukkie, die stijve bewoording - begon en Senaatsvoorzitter Armand De Decker verklaarde dat hij een zeer aangenaam gesprek met De Wever had gevoerd, werd dat in de media gepresenteerd als waren alle onderhandelingen reeds in kannen en kruiken. "Dit wordt een succes!" en meer van die misplaatste euforie.

En of de 'gewone man' er intrapte. Toen op deredactie.be in een poll de vraag werd gesteld of het al dan niet los zou lopen tussen De Wever en Di Rupo antwoordde 84% - vierentachtig! - 'ja'. Vierentachtig procent van de deelnemers aan deze poll - mensen die dus deredactie.be bezoeken - dacht plots dat de programma's van De Wever en Di Rupo wel te verenigen zouden zijn, zonder veel gedoe en maanden van stilstand. Ik zeg u dat ik daar figuurlijk van achterover viel. Letterlijk ging het van: "What the fuck???" Ik had op basis van de mediaberichtgeving rond de kwestie wel een vreemde score verwacht toen ik 'nee' antwoordde op desbetreffende vraag, maar 84%, een beetje serieus blijven hé jongens.

Had allemaal met percipiëring van de media te maken. 'Het volk' gaat ervan uit dat journalisten weten waarover ze spreken. Als een krant schrijft dat die eerste gesprekken blijkbaar goed verlopen, koestert 'het volk' geen enkele argwaan. Integendeel: zij roepen "Aha, geen maanden van stilstand!" of "Zie je wel, staatsmannen onder elkaar, die kunnen dat". Met z'n allen geven ze in een poll aan dat dat allemaal op korte termijn wel goed komt.

Maar daar is niks van aan. Inmiddels zijn we een week of twee verder en kopt De Morgen "De Wever nog ver van akkoord". Wat moet 'het volk' daar nu mee? "Met die Walen valt niet te praten!" of "Die Vlaamse fasco's gaan echt geen compromis zoeken". Zestien procent die nog gelooft dat er op korte termijn een akkoord wordt bereikt?

Het lijkt erop dat de media 'het volk' kortstondig gebrainwasht hebben om hen eventjes te doen geloven dat die Belgische misère nu echt wel op z'n einde loopt. Het komt wel goed met die staatshervorming, Walen en Vlamingen doen elk van hun kant wat water bij de wijn, het is niet moeilijker dan dat.

Maar de realiteit is anders. Ali De Croo houdt het been stijf in verband met extra belastingen, de MR blijkt plots wel weer mee te doen maar die laten het FDF niet vallenen bijgevolg ook hun vriendejs in de Rand niet, CD&V is dood en dus leeft die partij weer op en uiteraard staan de programma's van N-VA en PS nog steeds lijnrecht tegenover elkaar.

En daarover berichten de media nu. Ik denk niet dat deredactie.be dezelfde poll nog eens in de groep zal gooien, maar ik heb zo'n vermoeden wat ongeveer het resultaat zou kunnen zijn.

Geen opmerkingen: