dinsdag 3 juni 2008

Subtiel op de kast gejaagd

Omdat ik er momenteel hypergevoelig voor ben, vandaag het te behandelen fenomeen "fars doen". Ik druk het ongelukkig uit, maar zo heet het in de omgang onder jongeren. Het is een verbastering van het substantief 'farce' - synoniem voor 'schijnvertoning' - en het betekent zoveel als 'verbaal overdreven assertief doen'.

Waarom ik er hypergevoelig voor ben? Omdat ik van mening ben dat al die 'farsheid' grotendeels vermeden zou kunnen worden. Vaak blijkt het enkel een uitloper van een negatieve attitude, een hoop verveling of nog veel meer onzekerheid en is de 'farse' persoon in kwestie gewoon te bang, te nihilistisch of te blij met zichzelf om er iets aan te willen doen.

Nu moet ik U niet vertellen dat nogal wat jonge mensen bang, nihilistisch (what's in a name) of blij met zichzelf zijn. Niet toevallig wordt er daardoor behoorlijk wat 'fars' gedaan rondom mij.

V. was al de verpersoonlijking van 'farsheid' toen ze veertien was. Of zoals Andre 3000 van OutKast het in "Roses" zingt: "She's the reason for the word bitch". Dat 'fars' echter niet noodzakelijk een puberteitsvirus is bewijst A., een werkloze die met zijn tijd geen blijf weet (en met zijn onzekerheid nog minder).

Hypergevoelig ben ik voor de gesprekken die door zijn toedoen in vijandige discussies ontaarden, ontolereerbaar acht ik zijn bewust uiterst subjectief gekozen verwoordingen waarmee hij de schade aanricht. Erover spreken is niet onmogelijk, maar hij staat niet open voor een al te rationeel gesprek over zulks. Mijn frustratie is dat ik vermoed dat hij best wéét wat ik precies bedoel, hoewel ik het nooit goed uitgelegd krijg. Hoe dan ook: we hebben beide pech; de confrontatie is onze aard.

En J. is een geval van meningen poneren alsof zijn leven ervan afhangt (wat misschien ook wel zo is, denk ik hoe langer hoe meer). Hij is een kampioen in wat ik "mensen-subtiel-op-de-kast-jagen" zou willen noemen. En dan natuurlijk consequent doen alsof zijn neus bloed, dat natuurlijk ook.

Het zijn dit soort mensen die zeggen dat ik óók altijd mijn gelijk wil halen. Die 'óók' impliceert dat zij dus hun gelijk willen halen. Maar wie weet hebben zij een punt. Hier heb ik alvast het mijne gemaakt.

Geen opmerkingen: