zondag 11 oktober 2009

Sossen in de uitverkoop

Establishment. Roept dat woord bij u ook enkel negatieve gevoelens op? Ik denk daarbij: "niks mee te maken", "van wegblijven", "vies", "CD&V".
"De sossen".

Wikipedia legt het woord als volgt uit: "(..) de gevestigde orde; de groep van personen die het geheel van institutionele, politieke, culturele, juridische en economische hefbomen in handen heeft, en deze macht uiteraard ook wenst te bestendigen. Ze hangt dus nauw samen met elites en kringen waarbinnen de leden ervan elkaar frequenteren."

De gevestigde orde. Macht. Elite. Jukkie.

Yves Leterme die zijn premierschap kwijtspeelt door hoogstpersoonlijk de scheiding der machten op te heffen.
Vlaams Belang dat gaandeweg tot het establishment is gaan behoren.
Uitgelekte mails waarin Caroline Gennez naar voor komt als een gehaaide zakenvrouw die haar hand niet omdraait voor "l'assassinat du prince".
Cynisme en berekening. Interne communicatie die dag en nacht verschilt van wat er "naar buiten" komt.
Macht.

Nog meer establishment, aldus Wikipedia: "De term kreeg sinds de jaren ’50, onder invloed van filosofen als Jean-Paul Sartre (foto) en Herbert Marcuse, een uitgesproken pejoratieve betekenis, en werd een sleutelbegrip in de maatschappijkritiek van de naoorlogse Europese linkerzijde. Anderzijds heeft de kritische beweging ook een rechts-populistische tak en werd politiek zelfs een beduidende factor, met o.m. Pim Fortuyn in Nederland, Jean-Pierre Van Rossem in België en nadien het Vlaams Blok (het huidige Vlaams Belang), dat zich vooral tegen het Belgisch establishment keert, als emanatie van de Franstalige dominantie over de Vlaamse meerderheid."

Iets vies dus, kortom, en daar maakt nu ook sp.a (afstammelingen uit die kritische linkerzijde) deel van uit. Al veel langer natuurlijk, maar nu (en dan speciaal dezer dagen) toch wel zeer nadrukkelijk. Nu links en rechts in feite amper nog bestaan en elke winkel - van welke gezindte ook - wat graag de commerciële strijd aangaat om zijn 'unieke' waren te verkopen, terwijl die waren in werkelijkheid nauwelijks verschillen van de waren van de concurrentie. CD&V is de GB, Open vld de Delhaize en sp.a is de Colruyt. Rode prijzen à volonté en als u een product op een ander goedkoper vindt, mag u meteen bellen. Dan wordt de prijs onmiddellijk verlaagd.

Omdat de sp.a als partij geen profiel meer heeft en wanhopig is. Zich daarom voor de voeten van de verbouwereerde kiezer gooit die niet houdt van dergelijk "gedoe" en liever gewoon iets meer betaald bij pakweg de GB, voor zijn part. Daarin verschillen supermarkten wellicht van politieke partijen. Als de prijzen bij een partij té laag zakken, voelt de kiezer zich in zijn eer gekrenkt en keert hij die partij de rug toe.

Geen opmerkingen: