maandag 2 december 2013

Gerrit Neuckermans zal nieuw Radio 1-programma presenteren

Het is al een aantal weken geweten dat het uitzendschema van Radio 1 er vanaf januari een beetje anders zal uitzien. Dalende luistercijfers (een percentage van nog slechts 6,4%) dwingen radiobonzen annex marketeers ertoe om nog meer de eenheidsworst op te zoeken om zo het marktaandeel van de zender met als baseline 'Meteen mee' weer op t...e krikken. De afvoering van het alom bejubelde cultuurprogramma 'Joos' zorgde voor heel wat verbolgen reacties bij de Vlaamse culturo's en parallel ontstond er ook heel wat commotie op de sociale media, met ondermeer een handvol machteloze Facebookers die zich verenigden in de groep 'Ja, ik luister naar Joos op Radio 1'.

Maar verontwaardiging slijt snel in tijden van overvloed en inmiddels heeft iedereen zich al lang bij deze kille beslissing neergelegd. Als puntje bij paaltje komt is een stoet culturo's onder leiding van Erwin Mortier en de onvermijdelijke Hugo Camps immers niet opgewassen tegen enkele marketeers die zich verschansen in de oninneembare burcht van de openbare omroep aan de Reyerslaan.

EEN KLEINE KWESTIE

Maar goed, niet getalmd, vooruit met de geit. Laat ons positief zijn en vooruitblikken op wat een vernieuwd Radio 1 ons (nog) aan goeds te bieden heeft. Achterom kijken is voor de loezers, weet u wel?
Het is nog onduidelijk hoe een aantal wijzigingen in de dagelijkse programmatie (waaronder Joos' slot van 11u tot 13u) zullen ingevuld worden, maar zeker is wel dat de jonge radiomaker Gerrit Neuckermans zijn debuut zal maken als presentator van een nieuw luchtig belprogramma dat voorlopig nog geen naam heeft. Neuckermans studeerde Radio aan het Rits en werkt al een tijdje mee aan 'Nieuwe feiten', het avondprogramma van Lieven Vandenhaute.

Maar.. er is natuurlijk één kleine 'kwestie' - u hebt er niet kunnen naast lezen en laten we elkander vooral geen Liesbeth noemen - Gerrit heeft op z'n zachtst gezegd zijn naam niet mee. Een programma met als titel 'Neuckermans', het zou zonder enige twijfel ook bij het trouwe Radio 1-publiek op ongeloof en gebulderlach worden onthaald. Nochtans houdt Radio 1 graag haar traditie in ere om haar programma's te vereenzelvigen met hun presentator (getuige daarvan 'Joos', maar ook 'Hautekiet' en, vroeger, 'Peeters en Pichal') en maakt de nichezender er, zeker in tijden van crisis, een zaak van om niet van deze 'policy' af te wijken.
De vraag is nu dus even absurd als urgent of Radio 1 het zal aandurven om 'Neuckermans' dagelijks in de ether te gooien. Marktonderzoeksbureau Ipsos voert momenteel in opdracht van de openbare omroep een onderzoek uit dat zal moeten uitwijzen hoe de Vlaming reageert op opmerkelijke of schokkende beslissingen van de VRT die per definitie toch onomkeerbaar zijn. De snelle berusting die volgde na het protest tegen de afschaffing van 'Joos' doet alvast vermoeden dat de luisteraar ook snel aan een programma met als titel 'Neuckermans' zal wennen.

Geen opmerkingen: