dinsdag 31 december 2013

Selfie

Elk einde van december kijk ik reikhalzend uit naar de verkiezing van het Woord van het Jaar. Deze belangwekkende gebeurtenis zal immers mee het ook-dat-nognieuws van de dag (of van de week of van de maand) beheersen, want houdt de vinger aan de pols van wat er (helaas zoal) leeft in onze navelstaarderige maatschappij. Geheel in de lijn daarvan is 'selfie' dit keer het Woord van het Jaar geworden.
Dit woord met als betekenis 'ik maak een foto van mezelf met een smartpfeuwn' impliceert dat 'de Vlaming' anno 2013 over een smartpheuwn beschikt en al eens stevig op zichzelf geilt. Waarvan akte.
Nu, ik ben ook een Vlaming en voel me een beetje in de steek gelaten door deze keuze want 1) ik heb geen smartpheuwn en 2) ik geil niet op mezelf in die mate dat ik foto's van mezelf wil trekken.

Wat dan weer wel voor de rakkers achter het Woord van het Jaar pleit, is dat deze coole boys klaarblijkelijk niet te beroerd zijn om aan gedegen zelfonderzoek en introspectie te doen. Zo kwam het woord 'tentsletje' in 2010 als Woord van het Jaar uit de bus - tentsletjes in de jury? - en was dat in 2008 het nog steeds ongeëvenaarde 'swaffelen'.

Swaffelen.
Woord van het Jaar 2008.

Wat nu ook weer de betekenis van dat Woord is zal een enkeling zich afvragen. Wikipedia biedt verlossing: 'swaffelen, oftewel met het mannelijk geslacht tegen een object aantikken om aldus opgewonden te geraken'.

(In een normale wereld horen hier nu drie puntjes te staan die u toelaten dit even te laten bezinken of die u zelf kan invullen met de letters w, t en f, gevolgd door een vraagteken. Het moet zijn dat wij niet in een normale wereld leven. Of ik toch niet.)

'Het mannelijk geslacht tegen een object aantikken om aldus opgewonden te geraken.' Ik heb dat nooit iemand zien doen. Kom ik misschien te weinig buiten?

Wat moeten we met swaffelen?

Ongeveer vijftig procent van alle mensen op deze planeet is niet in staat om te swaffelen, het eens lekker casual met de penis aantikken van een object in de hoop opgewonden te geraken.

Een object aantikken? Een object? Ik denk aan een muur, een kast, een 'ding'.

Kwaliteitslabel Martine Tanghe zegt in 'Het journaal': "'Swaffelen' is verkozen tot het Woord van het Jaar 2008." Martine vertelt dat met een nauwelijks waarneembare ook-dat-nogrimpel op haar voorhoofd en vervolgt de uitzending met een item over rellen in de Centraal Afrikaanse Republiek.

Moet het Woord van het Jaar in een nieuwsuitzending of een krant die zichzelf bloedserieus neemt? Welke pipo laat deze bullshit door de relevantietrechter?
Er is maar een dunne scheidingslijn tussen de opleuking en de verneuking van het nieuws.

2013 in één woord: selfie. Gezellig geilen op jezelf.
Volgende pagina in de krant: de Vlaming slikt steeds meer antidepressiva.

Alstublieft, mediaboys: cut the crap.

Geen opmerkingen: