maandag 2 december 2013

Snelcursus: hoe word ik een BV

Heel wat Vlamingen dromen er van om een BV te worden. Een BV mag immers geregeld op tv of in de pers en daar zeggen weinig Vlamingen neen tegen. Geheel terecht overigens. Op tv komen of tijdens een VIP-receptie in de borsten van Lesley-Ann Poppe knijpen én daarvoor betaald worden – er bestaan minder fijne dingen. Daarom dus deze snelcursus ‘Hoe word ik een BV’ voor ...mensen die in 2014 ‘iets in de media’ willen gaan doen. Waarschuwing: BV worden is gemakkelijker dan u denkt, denk dus twee keer na voor u er aan begint (en overleg met uw partner, want deze zal al dan niet tegen wil en dank ook een BV worden).

Er zijn verschillende manieren waarop u een BV kan worden. Ik onderscheid er drie.

1. Door geen blijk te geven van een noemenswaardig talent (de ordinaire methode)

Dit is de grootste groep. Hebt u dikke borsten, wil u op de cover van P-magazine en bent u niet vies van wat kletspraat? Proficiat: u bent een BV. Mogelijk geen van blijvende aard, maar tijdens de zomermaanden zal u aan de kust altijd wel iets vinden waarmee u wat extra poen kan scheppen. Op tijd en stond een kaderstukje in Dag Allemaal of Blik en u zit gebeiteld. U kan zich ook bijscholen en u proactief voorbereiden op een deelname aan ‘De slimste mens ter wereld’. Ze komen daar immers stilaan zonder BV’s te zitten, weet ik uit goede bron. U zal met open armen ontvangen worden en waarschijnlijk afgaan als een gieter, maar u zal wel weer in beeld komen bij de 600.000 Vlamingen die nog naar dat programma kijken. Vervolgens krijgt u een interview in Humo (nog ongeveer 150.000 lezers), want van het een komt altijd het ander. In dat interview laat u een spitante uitspraak vallen die de teaser boven het artikel wordt, en u bent weer helemaal hot.

2. Door deelname aan een talentenjacht (de logische methode)

Logisch, want de tv blijft ze jaar na jaar uitbraken. Kan u een beetje zingen en krijgt u Koen Wauters aan uw kant? Proficiat! Schiet uw schouder niet uit de kom wanneer u danst? Proficiat! U bent nu bijna een BV. Bijna, want eerst moet u zich nog nadrukkelijk van uw concurrenten onderscheiden en tegen een journalist van Dag allemaal (niet minder dan 1.000.000 lezers) zeggen dat u deelneemt aan de respectieve talentenjacht ter nagedachtenis van uw vorig jaar aan kanker overleden moeder. “Ik voel dat ze bij me is als ik dans”, moet u zeggen en dan staat die quote op de cover van de vakpers. Klein nadeel: voor de buitenwereld is uw moeder dood, maar feitelijk zit ze gewoon thuis. Ook voor u geldt trouwens dat uw BV-schap mogelijk niet van blijvende aard is, maar ook u zal tijdens de zomermaanden aan de kust uw voordeel kunnen doen. De vergrijzing van de bevolking betaalt uw lening af.

3. Door echt talent (de respectabele methode)

U kan iets wat maar weinig andere mensen kunnen en u vindt daarvoor een (groot) publiek? Een welgemeende proficiat. Afhankelijk van uw ambitie is nu aan u de keus of u in ‘Café Corsari’ (600.000 kijkers) gaat zitten of niet. In ‘Reyers laat’ (250.000 kijkers) kan u ook terecht, alsook bij het eerder vermelde Humo en ‘De slimste mens ter wereld’. Mikt u toch meer op een niche dan loopt u het risico om geen volwaardige BV te worden, maar u weet wat u wil en u wil (voorlopig) in de eerste plaats uw credibiliteit behouden. Bekend zijn bij pakweg 100.000 Vlamingen sluit dan misschien nog het best aan bij uw profiel. En daar is niets mis mee. Een middelgrote stad als Leuven telt 100.000 inwoners. Dat is uiteindelijk niet min. En de kans dat uw contract u voorschrijft dat u Lesley-Ann Poppe op een VIP-receptie in de borsten zal moeten knijpen wordt er meteen ook een stuk kleiner op.

Tot daar deze snelcursus ‘Hoe word ik een BV’. Onthoud: BV worden is gemakkelijker dan u denkt, in Vlaanderen rollen ze bij wijze van spreken van de band. Wees dus gewaarschuwd voor u er aan begint. Het schrijnende voorbeeld van Eva Pauwels, die ooit besloot om een relatie aan te gaan met Jacques Vermeire en bijgevolg een BV werd, kan dienen als voorbeeld van hoe het níét moet.

Geen opmerkingen: