maandag 19 mei 2008

Allah wo sind Sie? Janjaweed voor mijn deur

Darfour, iemand?

Vanaf vandaag ga ik elke dag over een onderwerp schrijven waarover ik studeer. Ik zit in "de blok". En zonder daarbij teveel reutemeteut te willen maken over wat ik nu ook weer studeer of weet ik welke trivia allemaal, is dat vandaag Darfour, dat deel van Soedan waar nu al een vijftal jaren oorlog heerst.

Darfour - door de slechtingelichten niet te verwarren met winkelketen Carrefour - is eerst en vooral een regio met een aantal bijzonder tragische toevalsfactoren. Laat ons stellen dat het er van nature niet zo makkelijk bloggen is, op een maandagavond.

Het gebied is zwaar onderhevig aan natuurinvloeden - verwoestijning om de ergste te noemen - en daarenboven moeten er Arabieren met Afrikanen samenleven, beide Soedanezen, die er nogal verschillende gewoonten op nahouden. De Arabieren zijn islamgezind, zelfs shariagezind, en de Afrikanen zijn christelijk. Voorts worden de Arabieren door het Arabische regime bevoordeeld en komt het daardoor al eens tot een volksopstand van de Afrikanen.

Dat religieus twistpunt is weinig verrassend ook waar het Darfourconflict zijn kiem kende. In 2003 pleegden twee Afrikaanse stammen een coup op de regering omdat zij vonden dat ze werden benadeeld in de verdeling van landbouwgrond, ten nadele van de Arabieren. Deze coup werd gecounterd door buitensporig geweld van de Arabieren en met name door hun militietroepen, de Janjaweed ofte de "Mannen met wapens en paarden". Deze Janjaweed zijn sindsdien niet meer tot rede gekomen en hebben naar schatting 200.000 burgerslachtoffers gemaakt. Er is sprake van grootschalige verkrachting, verdrijving, mishandeling en 2.000.000 burgers werden uit hun geplunderde dorpen verjaagd.

Het is daar dus oorlog, eigenlijk al sinds de onafhankelijkheid in 1956. In onze media wordt er met niet veel woorden over gerept - of het zou in De Krant van West-Vlaanderen moeten zijn - en George Clooney's interventie aldaar had nu ook niet zo'n overrompelende impact. Hier kunt U intussen wel nog iets meer over het probleem te weten komen, want bij mij krijgt U, net als bij Clooney, slechts de trailer. Voor de film moet U betalen.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Dan ben ik iets gelijkaardig aan het leren. Hoewel, er een paper over aan het schrijven. De Nuba Mountains in Kordofan, centraal-Sudan, over (ongelijk) landtoegang, over gewoonterechten en toeëigening door de centrale regering, over vluchtelingen, over het niet zo vredevol samenleven tussen Baggara en Nuba, over de steun van de regering en de daar niet mee verzoenbare SPLM/A..
Wat studeer je, journalistiek?

Alexander zei

Dag Qahwa,
dat heb je goed geraden.
En wat studeer jij?

x (fuck)
Alexander

Anoniem zei

Succes met het blokken.

Anoniem zei

conflict & development studies.

Liefs
xxx

pascal zei

Ik kan u melden dat het in het land waarvan u de krant leest goed bloggen is, ook op maandagavond, en dat ik net mijn derde blaadje met zegels voor een extra-voordelige aanschaf in de Carrefour om de hoek van reistassen, vol heb.