dinsdag 27 mei 2008

Off the rails (naar het nummer van The Notwist)

1. converseren is als een autoracespel spelen.
2. studeren is als een paraplu openhouden.

Voor 1: verplaats uw blik drie regels naar onder.
Voor 2: scroll wat af.

1. De conversatie op de rails, de weg houden. Voorwaar geen koud kunstje. Al dat gepalaver: het moet er zijn, maar het moet er wel serieus zijn. Ik bedoel: als ik K. tegenkom en ik moet een logische conversatie aangaan, dan moet dat langs de geijkte paden, de geasfalteerde weg gaan. Terwijl ik nu eenmaal zo graag door het gras rijd! Niet anders kan.

En viel dat even mee: K. reed ook door het gras. Niet een klein beetje zelfs. Wat was me dat allemaal, denk ik er nu van, en ik riep het ook al tegen haar: "Haha, wat een gesprek!" We vertrokken weliswaar nog op de startgrid, namen dan de bochten van de studies, het kot, van de mama en de broer en de zus en de lange rechte lijn van de zwangerschap van de zus. Maar dan: slippertje. Regenbanden vergeten in de pits. Dan ging het over de geit en de getallen en de muur die groen was en de drugs die we niet namen.

Ik vroeg nog of ze Facebook had, dat had ze niet maar ze wilde haar vriendschap wel ter plaatse confirmen. Ze wilde zelfs niet specifiëren waarom ze mijn vriend wilde zijn. "Gewoon zomaar" zei ze. "Maar da's misschien geen goede reden."

2. Hebt U zich al eens bedacht wat er zou gebeuren als U gedwongen werd voor onbepaalde tijd (maar wel heel lang) een paraplu boven uw hoofd open te houden? Een tijdje zou U zich nog weten te redden middels uw twee armen, - om de beurt of allebei samen - maar daarna... Daarna zou U wensen dat U drie armen had, nee, vier. Vijf, zes, tot U echt een gedrocht van een mens was, maar wel één dat eindeloos in staat was die verdomde paraplu omhoog te houden.

Wel, ik wilde dat ik wat meer hoofden had, zodat één van die hoofden zich op de examens kon concentreren terwijl een ander hoofd zich bijvoorbeeld full-time over de gemoedstoestand van de dag kon ontfermen.

Meer moet dat niet zijn, Sinterklaas. En als U dan toch alles weet, kan U mij dan ook zeggen wie er misschien stiekem toch drugs in mijn eten vermengt?

2 opmerkingen:

Anoniem zei

voor mij vier of vijf hoofden om onder die opengehouden paraplu te steken alstublief dankuwel.

pascal zei

Als K. maar geen drugmengster is hé? Overigens vond ik vandaag een goed citaat over converseren - je leest het binnenkort. 't Is van Rochefoucauld.