maandag 26 mei 2008

Eigen boezem

"Mijn excuses dat dit zo'n lange brief geworden is, ik had geen tijd voor een korte" schijnt Voltaire ooit een brief besloten te hebben. Als dat waar is wil ik graag mijn excuses aanbieden voor de ene lap tekst na de andere. Maar, zeg ik daar meteen bij, veranderen zal het allicht niet.

Typen is knippen en schrijven is blijven. Dat soort nonsens maken een tekst ook weer langer. Mensen denken niet in punten en komma's. Een tekst geschreven voor papier is onbegrijpelijk als je 'm op de radio voorleest.

"Nederlanders," zo is gebleken "onthouden het meest als de gesproken tekst gemiddeld tien woorden per zin bevat." Laaggeschoolden haken af als je een bepaald jargon aanslaat of als je teveel woorden van meer dan drie lettergrepen gebruikt. Ik steek mijn hand in eigen boezem - een uitdrukking die je nooit kan laten voorbijgaan zonder er een grapje of woordspeling over te bedenken - als ik zeg dat ik doorgaans mijn voeten veeg aan dat soort wetmatigheden. 'Wetmatigheden' alleen al: ook weer vijf lettergrepen. En nu 'lettergrepen' daar achteraan. Weer vier. Excusez-moi, om het in de geest van Voltaire te zeggen.

En die "boezemzin": ook weer ze-ven-en-der-tig woorden. Het aantal lettergrepen bespaar ik U. Ik maak er geen geheim van, ik hoor mezelf graag bezig. En graag verwijs ik in deze context naar Pironik, iemand die zijn zinnen vaak merkwaardig kort weet te houden. 't Is dat ik er evengoed vaak niet veel van begrijp. Maar ik ben dan ook biezonder laag geschoolt.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

"wat gezegd kan worden, kan duidelijk worden gezegd" schreef wittgenstein zeker? goh, ik ben eigenlijk blij dat dat tenminste op mijn blog niet móét.

(en ik zie dat je voorstander bent van de kollewijn-spelling? ha. een grapje enkel voor geleerden)

Alexander zei

Hey Pironik
enig opzoekwerk,leert me dat je op die foutgespelde 'biezonder' doelt. Voorstander ben ik niet, nee, ik ben tegen teveel verandering.
En voorts frappeert het me dat je mijn bericht zo snel wist te traceren.
Ik heb lezers! Mijn blog wordt bezocht!

pascal zei

Ben naar die Pironik geweest, daar dat etherische filmpje gezien, en hier: een prettig gebruik van Voltaire-quotes (al dan niet apocrief), en in de marge de hoes van een lp, nu cd allicht, waar ene E.C., u welbekend, nu alweer meer dan een kwarteeuw geleden wild van was.