zaterdag 11 mei 2013

CD&V opgelucht na Torfs' vertrek

Eén dag na Rik Torfs’ vertrek bij de CD&V heerst nog steeds grote opluchting in het hoofdkwartier van de christendemocraten. “Ik ben blij dat hij deze beslissing heeft genomen en dat ik niet zelf heb moeten ingrijpen”, zei Wouter Beke tegen mij tijdens een exclusief onderhoud dat ik met hem had. “Ik was niet meer op mijn gemak als Rik in de buurt was. Je zou h...et kunnen vergelijken met die man in ‘In de gloria’ die zijn vrienden een ‘bir’ trekt. Dat deed Torfs al te vaak met mij, en meer algemeen met de CD&V.

Beke heeft slechte herinneringen aan een voorval van tijdens de eerste partijraad van 2012 waarop Rik Torfs aanwezig was. “In die periode en meer bepaald tijdens die ene partijraad is de relatie tussen Rik en de overige CD&V-partijraadsleden beginnen te vertroebelen”, blikt Beke terug. “Rik heeft tijdens die bijeenkomst aan een stuk door en ostentatief in mijn strip ‘Wouter Beke. Een niet geautoriseerde biografie’ zitten lezen (een boek waarin de verzamelde strips van Jeroom en Jonas Geirnaert over Wouter Beke, een christendemocratische superheld werden gebundeld, nvdr.). Gedurende die hele vergadering heeft Rik ongegeneerd zitten gniffelen en keek hij mij verschillende keren recht in de ogen als om te zeggen dat hij zelf ook zo’n scenario’s met mij in de hoofdrol aan het bedenken was.”

Torfs kon het ook niet laten om (goedbedoelde) opmerkingen te maken over Beke’s brave imago. “Hij had het geregeld over mijn bril, die mij, naar zijn mening, de uitstraling van een schooljongen gaf. Als ik tijdens een partijraad belangrijke knopen moest doorhakken, durfde hij weleens te vragen of ik mijn schoolagenda bij me had. Torfs zou daar dan ‘Wouter is heel flink!’ inschrijven en hij zou mij vragen om zijn opmerking door mijn ouders te laten ondertekenen.”

“Laat een tsjeef toch eens een tsjeef zijn”

Ook Eric Van Rompuy is blij dat Torfs zijn conclusies heeft getrokken en zich weer uitsluitend met zijn activiteiten aan de K.U. Leuven zal bezighouden. ”Dat kon zo niet blijven duren”, is de door de wol geverfde Van Rompuy recht voor de raap. “Al die opmerkingen tijdens partijmeetings, al die sneren over het failliet van de christendemocratie, ook open en bloot in de media. Ik werd door stilaan colèrig van. Als ik in Wouter Beke’s schoenen zou staan, ik had hem al lang uit de partij gezet. Wie denkt die Torfs wel dat hij is? Hij had ocharme nog geen drie jaar politieke ervaring.”

Het ligt Van Rompuy nog steeds zwaar op de maag dat Torfs het enerzijds-anderzijdsverhaal van de CD&V zo dikwijls op de korrel heeft genomen. “Dat enerzijds-anderzijdsverhaal is waar de christendemocratie voor staat”, legt Van Rompuy uit. ”CD&V is een partij die waait met de wind. Dat is onze identiteit. Laat een tsjeef toch eens rustig een tsjeef zijn.”

Ik tweette Rik Torfs over de inhoud van mijn artikel en of hij nog een tegenreactie wilde geven, maar kreeg enkel een smiley '' terug.

Geen opmerkingen: