zaterdag 11 mei 2013

Leerkrachten middelbaar onderwijs blij met Thatchers goedgetimede dood

“Dat MSN op dezelfde dag overleed, kwam als een geschenk uit de hemel”

Eergisteren kwamen zowel de oud Brits premier Margareth Thatcher als het verouderde chatsysteem MSN Messenger te overlijden. Voor leerkrachten middelbaar onderwijs te lande was dit de ideale aanleiding om te ontsteken in een zelden geziene polonaise door... respectievelijke schoolgebouwen (al was ook niet elke leerkracht even gelukkig met de opdoeking van MSN). “Ik heb Thatcher ’s anderdaags links laten liggen tijdens het actualiteitsoverzicht en heb het de rest van de les over MSN gehad”, getuigt een leerkracht geschiedenis uit Willebroek die graag anoniem wil blijven. "Er waren ook geen leerlingen die iets over Thatcher vroegen", voegt ze daar vergoelijkend aan toe.

Thatcher zit al jaren in het leerplan voor de vijfdejaars van het ASO. Zij krijgen tijdens de geschiedenislessen een beknopt overzicht van de Britse politiek sinds Wereldoorlog II. Met het overlijden van Thatcher kan dit overzicht nu uit het leerplan geschrapt worden. “De strapatsen van Winston Churchill en consorten, welke tiener heeft daar vandaag nog een boodschap aan”, formuleert de anonieme leerkracht haar vraag retorisch.

Buzzers

Kennis van het chatforum MSN blijft wel tot de eindtermen behoren. “Het is goed dat jongeren leren dat sociale media als Facebook niet uit het niets zijn gekomen”, vertelt de schooldirecteur van het Sint-Sabrina-instituut uit Lanaken. “De meeste 15-jarigen hebben MSN al niet meer gekend en ook voor jonge leerkrachten is het prettig om een les aan MSN te wijden. Zij hebben doorgaans immers goede herinneringen aan de vele avonden die zij tien jaar geleden op MSN spendeerden. Ik ben niet te verlegen om toe te geven dat ik zelf gisteren op mijn bureau heb deelgenomen aan de MSN-memorial op Twitter. Vooral de buzzers zal ik missen.”

Chill

Vlaams Minister van Onderwijs Pascal Smet hakte de knoop door om de Britse politieke geschiedenis uit het leerplan te schrappen. “Margereth Thatcher is ouwe koek in onze snel evoluerende en multiculturele samenleving. En van Winston Churchill houden we voor onze middelbare scholieren enkel de ‘chill’ over”, klinkt het in een ludiek persbericht.

Geen opmerkingen: