zaterdag 11 mei 2013

Nadenken over een ergere straf dan de doodstraf

Advocate Nina Van Eeckhaut haalde op het proces-Kim De Gelder snoeihard uit naar de beschuldigde. “U was zelfs te laf om u op te hangen”, klonk het. Op het naar forumnormen beschaafde online forum van De Standaard werd Van Eeckhaut door tientallen mensen bijgetreden en kwamen er ook heel wat verbolgen reacties op een opiniestuk waarin Van Eeckhouts uitspraak veroordeeld werd. “De Gelder verdient nog een ergere straf dan de doodstraf!!”, viel ondermeer op het forum te lezen.

(Geen) clementie

De doodstraf bestaat niet meer in België, maar als het van sommige forumbezoekers van destandaard.be (en andere online media) afhangt, komt daar spoedig verandering in. Voor sommigen lezers mag het zelfs nog een stapje verder gaan. Een straf die erger is dan de doodstraf dringt zich op voor een crimineel als Kim De Gelder, maar ook voor andere verwerpelijke sujetten als Marc Dutroux, Michelle Martin, Hans Van Temsche en (in mindere mate) figuren zoals Pol Van Den Driessche en, recent nog, Annemie Peeters.

Een Belgisch Guantanamo

Minister van Justitie Annemie Turtelboom, zelf ook weleens het doelwit van zure mensen op onlinefora, kan de signalen van de vele forumbezoekers inmiddels niet langer negeren en heeft een werkgroep samengesteld die moet onderzoeken hoe een misdadiger een straf kan krijgen die erger is dan de doodstraf. Er is sprake van een ‘Guantanamo-scenario’ waarbij criminelen van het kaliber De Gelder op een afgelegen plek in een ander land gemarteld zouden worden, door hen bijvoorbeeld dagenlang in een stikdonker hok van 9m² op te sluiten of naalden onder hun vingernagels te steken. Verschillende media zouden live verslag uitbrengen van deze martelpraktijken zadat liefhebbers er geen seconden van zouden moeten missen.

Ook zou Turtelbooms werkgroep inspiratie opdoen uit beelden van en lectuur over de folteringen die tijdens de oorlog in Irak plaatsvonden in de Abu Ghraibgevangenis. Honderden Vlamingen zouden al interesse hebben betoond om op de foto te gaan met een naakte, ondergezeken en vastgeketende De Gelder.

Minister Turtelboom wil halverwege april een nota afhebben die haar zal toelaten om nader over haar plannen te communiceren. Daarmee zal zij meteen ook haar campagne voor de moeder aller verkiezingen in 2014 op gang trappen.

Geen opmerkingen: