zaterdag 11 mei 2013

Verband gevonden tussen forumreactie en dringend toiletbezoek

Neuropsychologen van de Universiteit Antwerpen hebben vastgesteld dat er een verband bestaat tussen het plaatsen van een giftige reactie op een internetforum en de dringende nood om naar de WC te gaan. Ook de vele schrijffouten in deze reacties zouden hier rechtstreeks aan gelieerd zijn.

Heel wat mensen die in Vlaanderen aan het publi...eke debat deelnemen, storen zich aan de platvloerse reacties die onlinenieuwsberichten of opiniestukken vaak overspoelen. De mogelijkheid tot reageren onder artikels wordt daarbij zelfs in vraag gesteld. Wetenschappers wijzen nu een externe reden aan als reden voor alle ‘bagger’ die de forumbezoekers online achterlaten. Een forumreactie blijkt rechtstreeks gelinkt aan hoognodig toiletbezoek.

“In de aanloop naar de ontlasting, om het zo maar even te zeggen, zoeken afvalstoffen in ons lichaam zich via onze darmen een weg naar buiten”, zegt professor Rudy Menteir van het onderzoekscentrum aan de UA. “Tegelijk daarmee treden er in onze hersenen hormonen in werking die ons gemakkelijker ontvankelijk maken voor al te subjectieve interpretaties van informatie en daaruit voortvloeiende buitensporige agressie. Dit kan dan, met betrekking tot bijvoorbeeld onlinefora, uitmonden in een incoherente en laag-bij-de-grondse respons op een nochtans weloverwogen en gefundeerd opiniestuk.”

“Omdat de forumbezoeker zich dringend wil ontlasten enerzijds, maar snel zijn daaraan verbonden passieve agressie wil uiten anderzijds, vertroebelt zijn bewustzijn en zal hij te snel op verzenden klikken, met een stompzinnige reactie vol kromme zinnen tot gevolg.”

Professor Menteir raadt de forumbezoekers* aan om eerst hun reactie in Word of kladblok te typen en pas dan naar het toilet te gaan. “Dan is er niet de onmiddellijke mogelijkheid om op verzend te klikken en kan de forumdeelnemer zijn reactie na de ontlasting nog eens herlezen en eventueel, al dan niet op spelling, verbeteren.”

Geen opmerkingen: